De ultieme gids om van huis weg te gaan (2024)


DOWNLOAD PDF
Het is een grote stap om uit het nest te vliegen en er zijn veel overwegingen die u voor, tijdens en na de verhuizing moet maken. Om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring heeft, hebben we een ultieme gids samengesteld over hoe u het beste voor de eerste keer van huis kunt gaan.

Klik op een vakje om direct naar het punt in onze gids te gaan:

TIP: U kunt ons gratis budgetsjabloon ook vinden door hier te klikken.

Den ultimative guide til at flytte hjemmefra (7)

Overweeg of u het zich kunt veroorloven om te verhuizen

De eerste stap op weg naar het leven als niet-ingezetene is het maken van een aantal noodzakelijke financiële overwegingen, aangezien verhuizen een kostbare aangelegenheid kan zijn. Om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op een verhuizing uit huis raden wij u daarom aan ruim van tevoren te beginnen met sparen, zodat u niet snel een lening hoeft af te sluiten.

U moet namelijk allereerst rekening houden met een flinke borg of waarborgsom voor uw toekomstige woning. Als u kiest voor huren, dient u een borgsom van maximaal drie maanden huur en eventueel enkele maanden huur vooraf te betalen. Koopt u in plaats daarvan een koop- of coöperatieappartement, dan bedraagt ​​de aanbetaling doorgaans 5-10% van de verkoopprijs.

Naast wat u moet betalen voor de overname van uw nieuwe woning, moet u de kosten voor de daadwerkelijke verhuizing, schilderwerk of andere verbouwing van de woning, opstartkosten voor tv en internet, meubels en andere noodzakelijke zaken voor de nieuwe woning meetellen. .

Als u geld nodig heeft en lenen niet kunt vermijden,u kunt gemakkelijk een snelle lening op de markt vinden. Hoewel betaaldagleningen niet zo duur zijn als vroeger, hebben ze doorgaans een JKP van tussen de 17% en 24,99%

Download de gratis checklist voor het verhuizen van huis

Download nu de checklist
Er zijn veel zaken waar u rekening mee moet houden voordat u uit huis gaat. Sommige dingen moet u al regelen voordat u gaat verhuizen, en de opwinding die u ervaart als u een nieuw huis heeft overgenomen, mag de praktische zaken waar u zowel op de korte als op de lange termijn profijt van kunt hebben, niet overschaduwen.

Klik op de link hiernaast en download onze gratis verhuischecklist.

Hoeveel kost een huis?

Wanneer u een woning overneemt, moet u, zoals hierboven beschreven, een waarborgsom of waarborgsom betalen voor de overname van de woning. Daarnaast zijn er de maandelijkse uitgaven, die sterk variëren afhankelijk van uw verbruik en het land waar u naartoe verhuist.

Afhankelijk van of u uw eerste woning huurt of koopt, is er een verschil in hoeveel van de maandelijkse betaling uit pure huur bestaat en uit betalingen op een eventuele hypotheek.lening. De maandelijkse uitkering of huur hangt sterk af van waar in het land u wilt wonen.

Naast wat u per maand voor de woning zelf betaalt, zijn er kosten voor water, elektriciteit en verwarming. In sommige gevallen zullen één of meer hiervan in de maandelijkse uitkering worden meegenomen, maar dit is lang niet altijd het geval. Het kan een goed idee zijn om vrienden en familie te vragen wat zij betalen. Dan weet u ongeveer wat u ongeveer kunt verwachten.

Stel een budget vast voordat u verhuist

Om te beoordelen hoeveel u kunt betalen voor uw toekomstige woning, kunt u een budget gebruiken. Met een gedetailleerd budget krijg je een eerlijk overzicht van je financiën en zie je hoeveel je maandelijks goed kunt doen. Dan loopt u niet het risico dat de rekeningen en de huur niet betaald kunnen worden, en dat u dus weer moet verhuizen.

Het belangrijkste bij het opstellen van een budget is dat het realistisch is. Een van de items die vaak moeilijk te budgetteren is, is het voedselproduct. Hier kan het bijvoorbeeld helpen om je aan een boodschappenlijstje te houden ofmaaltijdboxen kopen.

Download hier onze begroting
Den ultimative guide til at flytte hjemmefra (9)Download nu het budgetsjabloonWij hebben een budget voor u opgesteld, zodat u over de beste voorwaarden beschikt om ons advies op te volgen over hoe u zich het beste kunt voorbereiden op een verhuizing. Het begrotingssjabloon is gratis en kunt u hier als Excel-bestand downloaden.

Hier is hoe je het doet
1. Klik op "Bestand" in de linkerhoek
2. Selecteer 'Downloaden als'
3. Klik op 'Microsoft Excel (.xlsx)

Den ultimative guide til at flytte hjemmefra (10)

Meerdere accounts voor een beter overzicht

Om er zeker van te zijn dat je ook binnen je budget blijft, is het verstandig om een ​​aparte salarisrekening en budgetrekening op te zetten. Als u nog geen salarisrekening heeft, raden wij u aan er één aan te maken voor het geld dat u elke maand verdient, inclusief SU, als u student bent.

Vervolgens raden wij u aan een budgetaccount aan te maken. Maandelijks maakt u een bedrag over van uw salarisrekening naar de budgetrekening, waarmee u uw vaste lasten moet dekken. Door je verbruik op deze manier te verdelen, weet je zeker dat de rekeningen maandelijks betaald kunnen worden.

Wat je maandelijks op je salarisrekening overhoudt, nadat de vaste lasten zijn overgemaakt naar de budgetrekening, is je zakgeld. Dit bedrag moet diverse uitgaven voor eten, stedentrips, kleding, reizen en diverse onvoorziene uitgaven dekken. Het is aan te raden om maandelijks een klein deel van uw besteedbaar inkomen opzij te zetten voor spaargeld.

Ga direct naarals je beweegtofgoed advies voor jou.

Den ultimative guide til at flytte hjemmefra (11)

Welke woning past bij u?

Nadat u een gedetailleerde begroting heeft opgesteld, weet u hoeveel uw toekomstige woning u gaat kosten. Om de juiste woning te vinden, is het belangrijk dat u nadenkt over waar en hoe u wilt wonen. Wilt u alleen wonen of samen met anderen? Waar in het land zou je willen wonen? Wat is de maximale afstand die u naar school of werk wilt? Wanneer is voor u het ideale moment om van huis te verhuizen? Welke voorwaarden accepteert u? Wilt u bezitten of huren?

Als u huurt, bent u meestal niet verantwoordelijk voor het externe onderhoud en wordt de inrichting van de woning doorgaans gedaan voordat u er intrekt. Dit betekent echter dat er doorgaans van u wordt verwacht dat u deze vóór uw verhuizing op orde brengt, maar daarnaast zijn er vrijwel geen onderhoudskosten aan de woning verbonden, aangezien u niet degene bent die de eigenaar is. Als u daarentegen iets beschadigt, bent u uiteraard zelf verantwoordelijk voor het repareren ervan op eigen kosten.

Houd er rekening mee dat het lang kan duren voordat u de juiste plek vindt, aangezien er veel mensen bieden. Het is daarom een ​​goed idee dat je tijdig op huizenjacht begint en gebruik maakt van je netwerk. Het kan een goed idee zijn om je aan te melden bij een aantal huisvestingsmaatschappijen of om online huisvestingsportals en Facebook als bronnen te gebruiken.

Velen kiezen ervoor om eerst een kamer te huren

Eén van de mogelijkheden wanneer je moet verhuizen is, zoals ik al zei, het huren van een kamer. Het kan bijvoorbeeld een kamer zijn in een groter appartement dat gedeeld wordt met andere jongeren, in een collectief of op een hogeschool. Er zit dus een groot verschil in hoeveel je deelt met de andere bewoners en je moet dus zelf beslissen of je de badkamer, keuken en woonkamer met anderen wilt delen.

Naast de financiële voordelen van het delen van de kosten met anderen, zijn er verschillende voordelen verbonden aan het samenwonen met een of meer huisgenoten. Er zijn meer mensen die de huishoudelijke taken uitvoeren, uw borg wordt aanzienlijk verlaagd omdat u de verantwoordelijkheid deelt en u nieuwe kennissen maakt. Als je niemand kent bij wie je kunt intrekken, kun je huisgenoten zoeken op bijvoorbeeld:findroommate.dk.

Bent u op zoek naar een slaapzaal, dan kunt u zich aanmelden viaCentrale Instellingencommissie (CIU)ofHet Bureau van de Colleges in Kopenhagen. Sommige hogescholen stellen echter ook enkele keren per jaar gemotiveerde sollicitaties open. Als u daarentegen op zoek bent naar een kamer in een collectief of gedeeld appartement, moet u met mensen in uw netwerk praten en online naar beschikbare kamers zoeken.

Als je huur wilt wonen

De term ‘huurwoning’ omvat meerdere zaken en kan dus van alles zijn: van een onderverhuurd appartement voor bepaalde tijd tot een appartement dat u voor onbepaalde tijd tot uw beschikking heeft. Ongeacht het soort huurwoningen zijn ze doorgaans vrij moeilijk te verkrijgen. Daarom zou je moeten overwegen om je tijdig aan te melden bij een aantal sociale woningbouwmaatschappijen.

Als je het geluk hebt een huurappartement te bemachtigen, heb je in sommige gevallen recht op huurtoeslag. Huurtoeslag is een maandelijks bedrag dat maandelijks op uw rekening wordt overgemaakt als overheidssubsidie ​​voor uw huur. U solliciteert door online een formulier in te vullen. Dat kunt u al doen voordat u gaat verhuizenborger.dk.

Wanneer u de woning overneemt, moet u uiterlijk 14 dagen na de intrek een lijst met gebreken en gebreken opmaken, die zowel door de huurder als door de verhuurder wordt ondertekend. Zo zorgt u ervoor dat u een zo groot mogelijk deel van uw borgsom terugkrijgt als u weer uit het appartement verhuist. Het is belangrijk dat u een geldig huurcontract krijgt met eisen en voorwaarden voor de huurperiode. Als uw verhuurder een standaardhuurovereenkomst gebruikt, bestaat deze uit de volgende clausules, die u zorgvuldig moet lezen.

Den ultimative guide til at flytte hjemmefra (12)

Wilt u uw eigen kopen?

Als je flink hebt gespaard, of als je ouders de mogelijkheid hebben om je te helpen, kun je overwegen om in plaats van huren een coöperatie- of koopappartement te kopen. Het is doorgaans alleen een goed idee als u verwacht een aantal jaren op dezelfde plek te blijven.

Als u een eigen woning koopt, krijgt u een woning die geheel van u is totdat u ervoor kiest deze op een later tijdstip weer te verkopen. Daarom moet u de onderhoudskosten schatten. Bij het kopen van een huis ben je zelf verantwoordelijk voor alles, terwijl je bij het kopen van een koopwoning onderdeel wordt van een vereniging van eigenaren die gezamenlijk het pand onderhoudt.

Als u ervoor kiest om in plaats daarvan een coöperatieve woning te kopen, koopt u in principe het recht om in de woning te wonen door lid te worden van de coöperatieve woningbouwvereniging. Uw huur bestaat dus uit de woonlasten die u aan de vereniging betaalt, en uit wat u daarover afbetaaltcoöperatieve woninglening. U heeft dus niet hetzelfde beslissingsrecht en het is daarom belangrijk dat u vóór de aankoop de financiën en voorwaarden van de vereniging onderzoekt.

LEES OOK:Hypotheek

Ga direct naarverzekerd wordenof ga terug naarvoordat je beweegt.

Den ultimative guide til at flytte hjemmefra (13)

Voor de daadwerkelijke verhuisdag

Het eerste wat u nodig heeft bij een verhuizing zijn verhuisdozen. Het is nu nog gemakkelijker om verhuisdozen te gebruiken dan grote zakken wanneer u uw spullen moet inpakken, omdat ze gemakkelijk te hanteren zijn en gemakkelijker kunnen worden gestapeld. Ze zijn vaak in de uitverkoop, maar misschien ken je iemand die je er een paar kan lenen. Maar hoeveel heb je er nodig? De vuistregel zegt dat het aantal dat je nodig hebt de helft is van het aantal vierkante meters dat je nodig hebt om te verhuizen.

Het kan een groot voordeel zijn om uw spullen in te pakken, afhankelijk van de kamers die u in uw nieuwe woning gaat gebruiken. Dingen die in papier kunnen breken, moet je zorgvuldig inpakken en eventueel op de doos schrijven dat er breekbare elementen in zitten, zoals glas of kunstvoorwerpen.

Voordat de dag aanbreekt waarop u de vele verhuisdozen moet verhuizen, moet u zich afvragen of u dit met de hulp van vrienden kunt regelen. Als u een auto met trekhaak kunt lenen, kunt u via gratis een aanhanger hurenfreetrailer.dk, waar ruimte is voor de meeste dingen. Je kunt jezelf ook volledig afbetalen door een verhuisbedrijf in te huren. Dit laatste kan echter een duur genoegen zijn en u moet verschillende prijzen vergelijken voordat u een aanbieder kiest.

Als je wiltgeld lenen om een ​​dienst in te huren, zorg er altijd voor dat u eerst de prijzen vergelijkt. Op deze manier kunt u een aanzienlijk bedrag besparen.

Heeft u een verhuisbedrijf nodig dat u helpt bij de verhuizing?

Woont u in een van onderstaande steden, dan kan Glove u helpen met de verhuizing.

 • Århus
 • Aalborg
 • Kopenhagen
 • Odense

Wie krijgt mijn nieuwe adres?

Wanneer u verhuist, is het wettelijk verplicht om uw verhuizing uiterlijk 5 dagen na de verhuizing te melden bij de overheid. Het is belangrijk dat u eraan denkt om het voor elkaar te krijgen. Gelukkig is het zowel gemakkelijk als snel om het online te doenborger.dk, waar u door het gehele proces wordt begeleid.

Nadat u uw verhuizing heeft doorgegeven, krijgt uw bank, gsm-maatschappij, energiemaatschappij etc. automatisch uw nieuwe adres door uit het rijksregister.

Wanneer u verhuist, is het ook belangrijk dat u zich op uw nieuwe adres inschrijft voor verwarming en elektriciteit. Dit doe je door de lezers te meten en voor te leggen aan de huidige aanbieder en vervolgens te kiezen welk elektriciteits- en warmtecontract je wilt. Betaling vindt doorgaans plaats per kwartaal en wordt afgerekend via een acceptgiro ​​die naar uw huis wordt gestuurd.

Verandering van arts en tandarts

Het is niet onmogelijk om dezelfde arts te behouden nadat u van huis bent verhuisd, maar als u ver weg verhuist, kan het wel noodzakelijk worden. Als u ervoor kiest om een ​​arts te behouden die verder dan 15 km van uw nieuwe adres verwijderd is, kunt u bij niet-levensbedreigende ziekten niet dichter bij een andere arts terecht. Bovendien doet u afstand van het recht op huisbezoek.

Als u besluit om van arts te veranderen, kunt u dit eenvoudig en gratis doen als u verhuist. Bij de burgerservice van de gemeente kunt u zien welke artsen bij u in de buurt nieuwe patiënten aannemen en kunt u verder vrij kiezen. Ook op de website van uw gemeente kunt u de lijst bekijken en van arts wisselen.

Als het gaat om het wisselen van tandarts, zijn de regels enigszins anders. Uw tandartskeuze is niet geografisch beperkt en u kunt dus naar wens van tandarts wisselen. Elke keer dat u verandert, kan uw nieuwe tandarts een kopie van uw medisch dossier toegestuurd krijgen.

Ga direct naarTipsof ga terug naarhuisvesting vinden.

Den ultimative guide til at flytte hjemmefra (14)

Inboedel verzekering

Veel jonge mensen kiezen ervoor om er geen te tekeneninboedel verzekering. Helaas kan dit een dure beslissing zijn als er bijvoorbeeld bij u wordt ingebroken, als er brand uitbreekt of als u eigendommen van iemand anders beschadigt. Dit laatste komt doordat de aansprakelijkheidsverzekering, die onderdeel is van de inboedelverzekering, dekt als je iets beschadigt in de woning van iemand anders of spullen die je hebt geleend.

Naast schade aan spullen van anderen dekt de inboedelverzekering alles wat er uit zou vallen als je je huis op de kop zou zetten. Je kunt het dus definiëren als de materiële bezittingen die je mee wilt nemen als je weer gaat verhuizen.

Hoewel een woningverzekering op veel plaatsen duur kan zijn, zal deze vaak toch de moeite waard zijn. Er zijn ook verschillende manieren waarop u de prijs van uw inboedelverzekering kunt verlagen. Als u de kans op inbraak in uw nieuwe woning verkleint, bieden veel verzekeringsmaatschappijen u een goedkopere inboedelverzekering aan.

Een investering in een alarmsysteem kan een manier zijn om de kans op inbraak te verkleinen. Overweeg daarom deze optie.

Den ultimative guide til at flytte hjemmefra (15)

In sommige gevallen ben je nog verzekerd op de inboedelverzekering van je ouders als je jonger bent dan 21 jaar en alleen woont. Het kan daarom een ​​voordeel zijn om de verzekeringsvoorwaarden van je ouders te checken voordat je zelf een inboedelverzekering afsluit.

Ongevallenverzekering

Als je plotseling geblesseerd raakt, is het echt zonde om er geen te hebben getekendongevallenverzekering, want dan bent u niet verzekerd voor blijvend letsel, revalidatie, tandschade etc. Met andere woorden: een ongevallenverzekering zorgt ervoor dat u een vergoeding krijgt die u financiële ademruimte kan geven als u onverhoopt arbeidsongeschikt raakt of niet meer kunt werken.

De hoogte van uw vergoeding hangt af van zowel het bedrag waarvoor u zich heeft verzekerd als van de aard van de schade. In alle gevallen dekt de ongevallenverzekering echter alleen schade die plotseling ontstaat, bijvoorbeeld bij een auto-ongeluk. Langdurige belasting wordt dus niet als schadeoorzaak beschouwd.

Wanneer u een ongevallenverzekering afsluit, kunt u kiezen of deze u altijd of alleen tijdens uw vrije tijd dekt. Dit laatste is een goede optie als je bedenkt dat je op je werkplek of op school slechts een minimale kans hebt op ongevallen. Bij sommige verzekeraars is het ook mogelijk om een ​​goedkopere jeugddekking af te sluiten als je jonger bent dan 26 jaar.

Overige verzekeringen

Naast de inboedelverzekering en de ongevallenverzekering moet u overwegen of u vanwege uw levensstijl nog andere verzekeringen moet afsluiten. Jouw behoeften kunnen gemakkelijk verschillen van die van je vrienden. Daarom is het belangrijk dat je vertrekt van je echte verzekeringsbehoeften, zodat je verzekering wordt aangepast aan jouw levensstijl.

Allereerst zijn er de verzekeringen die wettelijk verplicht zijn als je specifieke spullen bezit. Als u bijvoorbeeld een auto bezit, is het wettelijk verplicht dat u er minimaal één tekentautoverzekeringmet aansprakelijkheidsdekking, terwijl u zelf kunt kiezen of u wilt upgraden naar een uitgebreide dekking. Heeft u een hond of paard? Dan is het wettelijk verplicht dat u hiervoor een aansprakelijkheidsverzekering afsluit.

Naast de wettelijke verzekeringen zijn er verzekeringen die afhankelijk zijn van uw waargenomen risico dat bepaalde spullen worden gestolen of beschadigd. Heeft u bijvoorbeeld een hele dure racefiets, dan kunt u een aparte fietsverzekering overwegen als aanvulling op uw inboedelverzekering. Ten slotte raden we u aan om er een te tekenenreisverzekering, als dit nog niet in uw inboedelverzekering zit en als u weet dat u binnen een jaar op reis gaat.

LEES OOK:Vergelijk verzekeringen

Ga terug naarvoordat je beweegtofals je beweegt.

Den ultimative guide til at flytte hjemmefra (16)

Krijg controle over uw papieren en facturen

Er zijn veel documenten die u als niet-ingezetene moet bijhouden. Om een ​​berg papieren te vermijden en de papieren die je nodig hebt beter te kunnen sorteren, kun je je aanmelden voor e-box. Dan worden onder meer loonstroken, verzekeringen, rekeningoverzichten en ziekenhuisoproepen op één plek verzameld en hoef je minder vaak de brievenbus te checken.

Vervolgens is het verstandig om vanuit uw budgetrekening een betaaldienstovereenkomst aan te maken, zodat uw facturen elke maand automatisch worden betaald. Zo loopt u niet het risico dat u herinneringskosten moet betalen omdat u een bepaalde factuur niet kunt vinden of vergeet een factuur betaald te krijgen.

Sommige bedrijven brengen hoge kosten in rekening voor deze betalingsregelingen, dus u kunt overwegen uw creditcard in te schrijven voor automatische betaling. Tenslotte is het een goed idee om één map aan te maken met alle belangrijke papieren die je niet in je e-box hebt, zodat je ze altijd kunt terugvinden.

Pas op voor leningen, rekening-courantkredieten en belastingen

Pas op lieverdConsumentenleningen, en houd uw vingers van uw rood staan ​​als het om algemene consumptie gaat. Het kan verleidelijk zijn om er een online te kopencredit, maar het kan uiterst moeilijk zijn om weer van deze leningen af ​​te komen vanwege de hoge rentetarieven. Ook is het fijn om een ​​beetje 'het goede' te hebben als bijvoorbeeld je koelkast kapot gaat of je een tand breekt.

Als het echt nodig is om extra geld te lenen, kun je overwegen of:studiefinancieringis een goedkopere optie. Als u een SU-lening afsluit, moet u goed nadenken over hoe lang u deze subsidie ​​werkelijk nodig heeft. Het kan vele jaren duren om een ​​studielening terug te betalen, en de rente is niet meer zo gunstig als vroeger.

Als je naast je SU een studentenbijbaan hebt, onderzoek dan ook hoeveel je kunt verdienen zonder dat je je SU hoeft terug te betalen. Ook is het belangrijk dat u uw belastingkaarten goed bijhoudt, zodat u niet het risico loopt geld terug te moeten betalen aan belasting. Normaal gesproken moet u uw hoofdbelastingkaart gebruiken waar u het meeste verdient vóór belastingen.

10 goede tips

Tenslotte hebben we tien goede tips verzameld voor het leven als buitenlander. Wij wensen u veel succes met uw verhuizing en hopen dat u deze handleiding nuttig vond.

Den ultimative guide til at flytte hjemmefra (17)

Ga terug naarhuisvesting vindenofverzekerd worden.

De ultieme gids om van huis weg te gaan (2024)

FAQs

Hoe kun je het beste beginnen met opruimen? ›

7 tips voor het opruimen van je huis
 1. Pak een afvalzak, stofdoek en lege mand.
 2. Maak de oppervlaktes schoon.
 3. Sorteer op categorie, niet op kamer.
 4. Verdeel alles dat je niet meer gebruikt in 3 categorieën.
 5. Focus op je favoriete items.
 6. Verlaat een kamer niet met lege handen.
 7. Volg de 80/20 regel.

Hoe kan je het beste Ontspullen? ›

Met deze vijf tips wordt ontspullen voortaan een makkie.
 1. Zet de voordelen op een rij. Spullen verzamelen en nooit weggooien of steeds nieuwe dingen kopen is een hardnekkige gewoonte. ...
 2. Sta stil bij wat je koopt. ...
 3. Verdeel je spullen in categorieën. ...
 4. Maak van ontspullen een gewoonte. ...
 5. Verdiep je in boeken over minimalisme.

Hoe blijft je huis opgeruimd? ›

Hoe krijg je een écht opgeruimd huis? 8 tips
 1. Kies één plank, niet de hele kast. ...
 2. Begin níét met de zolder. ...
 3. Voorkom kriskras opruimen. ...
 4. Berg spullen op waar je ze nodig hebt. ...
 5. Weggooien van spullen: kies de makkelijke weg. ...
 6. Denk als een ober en voer het tienminutenrondje in. ...
 7. Wees je bewust van magneetplekken.
Oct 16, 2023

Hoe spullen organiseren? ›

Woonkamer opruimen
 1. Begin met het verzamelen van je spullen per categorie. ...
 2. Maak keuzes en doe weg wat je al een lange tijd niet gebruikt hebt. ...
 3. Verplaats spullen die niet in de woonkamer horen naar een andere ruimte.
 4. Berg de spullen die blijven netjes op in lades, kasten, manden en dozen.
 5. Doe de spullen weg die weg mogen.

Waar begin je met huis schoonmaken? ›

Je kunt het huis opruimen het beste beginnen op de oppervlaktes: de vloer, de tafels, de bovenkant van kasten, het keukenblad… En ga zo maar door. Dat zijn namelijk de plekken waar rommel snel ontstaat én waar je het meeste last van hebt. Het ziet er onrustig uit én je hebt minder ruimte om je dagelijkse ding te doen.

Waarom wil ik altijd opruimen? ›

Het Amerikaanse onderzoek stipt aan dat opruimen het gevoel geeft dat je de controle hebt over de omgeving. Het leven is soms al onzeker genoeg, en daarom kun je happy worden als je directe leefomgeving voorspelbaar en netjes is. Daarnaast biedt opruimen ook afleiding.

Wat is Marie Kondo methode? ›

De methode van Marie Kondo betekent in het kort: in een keer rigoureus je hele huis opruimen, opruimen per categorie, niet per locatie. Het belangrijkst is dat je alleen de dingen bewaart waar je echt van houdt. Bij het opruimen vraag je jezelf steeds af: word ik hier blij van?

Wat bewaar je en wat gooi je weg? ›

Denk aan:
 • kleding in een maat die je vroeger had.
 • babyspullen terwijl er geen kleintjes meer komen.
 • hobbyspullen van een vergane hobby.
 • ondergoed wat je nooit draagt.
 • zwemkleding terwijl je nooit zwemt.
 • boeken die je gelezen hebt.
 • ongewenste cadeaus.
Jul 18, 2021

Waarom is Ontspullen zo moeilijk? ›

Denk er tijdens dit proces aan dat het ontspullen je een opgeruimd gevoel geeft en dit een positief gevoel brengt op je mentale gezondheid. Maar waarom is ontspullen moeilijk? Je bent waarschijnlijk gehecht aan bepaalde spullen en wanneer je uitstelt om te ontspullen, zal dit steeds moeilijker worden.

Hoe chaos in huis opruimen? ›

Algemeen, 30-07-2021
 1. Start klein. 'Pak niet gelijk de complete boekenkast of gehele kamer aan, maar begin klein. ...
 2. Begin op een zichtbare plek. ...
 3. Geef spullen een vaste plek. ...
 4. Vermijd 'zigzag' organiseren. ...
 5. Maak het aangenaam voor jezelf. ...
 6. Gooi weg, knap op, verkoop of geef weg.
Jul 30, 2021

Hoeveel kost opruimen huis? ›

Reken voor 1 of 2 kamers tussen 150 en 550 euro. Voor een normale gezinswoning kan dit oplopen van 550 tot 1550 euro. Voor een grote woning met meer dan drie slaapkamers zal je tussen 750 en 1850 euro moeten neertellen. Hier kunnen nog extra kosten bij komen zoals afvalstortkosten en voorrijkosten.

Hoe krijg ik mijn man aan het opruimen? ›

Voorkom woorden als rommel, rotzooi en chaos. Je partner ervaart het niet op die manier en kan zich daardoor minder in jouw verhaal verplaatsen. En ook heel belangrijk: ga niet wijzen. Vertel haar wat het met jou doet als je thuiskomt in een onopgeruimd huis en dingen niet op z'n plek liggen.

Hoe begin ik met mijn huis opruimen? ›

Begin met de meest gebruikte plek in huis

Vanuit praktisch oogpunt kun je beginnen met het opruimen van de meest gebruikte plek in huis. Voor de meeste mensen is dat de keuken, de woonkamer, de slaapkamer, de badkamer of de entree. Deze ruimtes worden elke dag intensief gebruikt.

Hoe kan je snel opruimen? ›

Ruim je huis op met deze 7 simpele tips
 • Begin met iets makkelijks.
 • Gooi overbodige spullen weg.
 • Geef spullen een vaste plek.
 • Maak het jezelf gemakkelijk.
 • Geef prioriteit aan spullen die je vaak nodig hebt.
 • Rond je dag af.
 • Plan elke dag 15 efficiënte minuten in.

Wat zegt een rommelig huis? ›

Meer opruimen, minder stress

Uit een Amerikaanse studie onder 60 huishoudens blijkt dat een rommelig huis invloed heeft op ons cortisolniveau, en leidt tot meer stress. Daarnaast bleken deelnemers met een rommelig huis vaker last te hebben van een negatieve stemming, dan deelnemers met een opgeruimd huis.

Hoe krijg je zin in opruimen? ›

10 tips om gemotiveerd te blijven tijdens het opruimen
 1. Maak voor en na foto's. ...
 2. Ruim in kleine tijdsblokken op. ...
 3. Bedenk van te voren wat je wilt. ...
 4. Houdt een opruim dagboekje bij. ...
 5. Maak er een spelletje van. ...
 6. Sluit je aan bij een groep. ...
 7. Stel een deadline. ...
 8. Beloon jezelf.

Hoe ruim je snel je huis op? ›

7 tips om je huis om te ruimen
 • Begin met iets makkelijks.
 • Gooi overbodige spullen weg.
 • Geef spullen een vaste plek.
 • Maak het jezelf gemakkelijk.
 • Geef prioriteit aan spullen die je vaak nodig hebt.
 • Rond je dag af.
 • Plan elke dag 15 efficiënte minuten in.

Hoe kun je opruimen leuker maken? ›

11 Creatieve tips om opruimen leuk te maken voor kinderen
 1. Een routine vaststellen. Het succes van opruimen schuilt in de regelmaat. ...
 2. Gebruik opbergmanden. ...
 3. Alles heeft zijn plek. ...
 4. De magie van timen. ...
 5. Het opruimliedje. ...
 6. Gebruik afbeeldingen op dozen. ...
 7. Opruimen op kleur of object. ...
 8. Schoonmaaksprookjes.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Duane Harber

Last Updated:

Views: 6484

Rating: 4 / 5 (51 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Duane Harber

Birthday: 1999-10-17

Address: Apt. 404 9899 Magnolia Roads, Port Royceville, ID 78186

Phone: +186911129794335

Job: Human Hospitality Planner

Hobby: Listening to music, Orienteering, Knapping, Dance, Mountain biking, Fishing, Pottery

Introduction: My name is Duane Harber, I am a modern, clever, handsome, fair, agreeable, inexpensive, beautiful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.